lauantai 21. tammikuuta 2012

Kalustustamista

Nyt alkaa todella tuntua siltä, että pian päästään muuttamaan. Tai pian ja pian, kaikki on suhteellista. Maaliskuussa olisi tarkoitus. Meillä on wc käytössä! Putkimies oli torstain sekä perjantain meillä hommissa ja kytki perjantaina vedet sisälle, joten pönttö, wc:n ja kodinhoitohuoneen hanat ovat toimintakunnossa. Helpottaa merkittävästi raksalla oloa. Vielä, kun saatais vessaan ovi tai edes verho eteen. ;)

On tuo mieheni ihmemies. Rakentaminen aloitettiin viime vuoden huhtikuussa ja alle vuodessa on tarkoitus päästä muuttamaan. Suurimman osan Olli on tehnyt yksin. Kiitoksia kuitenkin Kanelle neuvoista ja välineiden lainaamisesta, Ollin isälle ja Pasille kaikenlaisesta avusta sekä Juhalle, joka on auttanut niistä vaiheista yli, kun liian monta tekemätöntä vaihetta on meinannut lamauttaa.

Keittiö, wc ja kodinhoitohuone on kalustettu. Tänään kiinniteltiin viimeisiä tasoja, kun sopivat ruuvit ja mitkä lie levyt, jotka mä tunnen nimellä prikat loppuivat eilen kesken. Tasoihin tuli aina yhtä reunaa lukuun ottamatta liukuva kiinnitys. Eli runkoon porattiin ruuvia hieman isompi reikä, siihen prikka ja ruuvi reiän läpi tasoon. Näin rungoissa ja tasoissa on hieman varaa elää. Onko se sitten tarpeen vai ei, mutta onpahan nyt laitettu. Ihan lähipäiviltä ei ole kuvia, kun kamera kävi kotona latauksessa (ja jäi kotiin), mutta alla hieman aiempaa kuvaa, jossa on jo mdf-kattokin paikallaan. Mdf-katto on vain keittiössä valmiina ja khh:ssa kipsilevykattokin maalattuna. Olli ja Juha asentelivat katon pari viikkoa sitten. Onneksi pitivät sitä sen verran mukavana hommana, että päättivät yläkertaankin sellaisen katon. Mä olin jo khh:n katon kittaamisen jälkeen sitä mieltä...

Keittiö on Petra-keittiön mallistoa kerman värisenä. Vetimet tulee olemaan messinkiset, kuten myös hana (Granan Rosa). Paperilla suojatut tasot ovat harmaata laminaattia ja lähin kieleke on kiveä, johon tulee liesi (liesikuvun runkoa on jo katossa). Oikeaan reunaan leivinuunin viereen kasattiin eilen ja tänään vielä kaappi, mikrotaso ja pöydän runko leikkuulaudoin (taso kiveä, joka on hieman lyhennettävänä). Väliin A-tikkaiden kohdalle tulee kylmälaitteet. No pitää ottaa huomenna kamera mukaan. Se on sitten kyllä ihan eri asia milloin kuvat tänne tulevat.
Keittiön välitilaan tulee pitkään haaveilemaani "kiveä". Taas saa käytännöllisyys väistyä. ;) Ei oo nimittäin helpointa mahdollista pyyhkiä, mutta niin ihanan näköistä. Yleensä se on myös hinnakasta, jonka vuoksi olin luopunut siitä ajatuksesta, mutta K-raudassa sattui tulemaan ale-erä käytävällä vastaan (25 €/m2). Tuolla alueella ei myöskään tehdä ruokaa, joten roiskeet ovat pääasiassa vettä. Ei siis ainakaan kovin rasvaisia roiskeita ja kiveen saa suojaainetta pintaan. Kivi kimaltaa sen verran, että tumma sävy sai myös Mimosan varauksettoman hyväksynnän. Seli seli, mutta tässä se on, n. 25x50. Reunan maalarinteippi oli mallausvaiheessa vesieristeen suojana ja tuohon se nähtävästi jäi.


Tässä vielä aiemmin (11.1.2012) otettu kuva, jossa keittiö on vasta valmisteilla. Taustalla näkyy kalustettu wc. Lavuaarisetiksi otettiin samanlainen kuin meillä on ollut tässä kaupunkiasunnossa. Tykästyin kovasti noihin laatikoihin lavuaarin alla. Alakaapit on jäänyt mulla melkein aina lähes tyhjiksi, kun ovat jotenkin hankalat, mutta noihin laatikoihin mahtuu paljon tavaraa ja ne on helposti saatavilla. Harmittavan pieni valikoima noita kohtuuhintaisia wc-kalusteita laatikoilla. Kuvassa näkyy myös valmista lattiaa.


Sähkäri oli viime viikolla ke-pe töissä, joten suurin osa alakerran sähköputkituksista on nyt tehtynä. Olli putkitteli itse joskus tulevaisuudessa yhdistettyä työhuonetta ja kotiteatteria. Lähinnä kaiuttimia varten, jottei johtoja tarvitse vedellä lattiolle, vaan kulkevat siististi seinien sisällä. Sijainnit eivät ole ihanteellisia, mutta esim, huoneen etunurkassa on ovi, joten kaiutin olisi melkolailla tiellä, jos se olisi "korvan korkeudella". Sisällä on myös kaksi toimivaa pistorasiaa. (aiemmin sähköt on otettu seinän raosta suoraan teknisen tilan sähkökaapista) Myös ulkona on liiketunnistimella toiminnassa olevat Cellon Finale-valaisimet. Tosin vain toisessa on toistaiseksi lamppu... Lapsilla on aina kisa kumpi ehtii sytyttämään liikkeellään valon. Aiemmin olikin melko kurja lähteä iltaisin sieltä kaupunkiin. Oli meinaa kovin pimeää.
Mä oon ihan hurahtanut epäsuoraan valaistukseen ja laittaisinkin lähes koko talon valaistuksen sillä. Varauksia laitetaan moneen paikkaan (=pistorasia katon rajaan), mutta suurin osa toteutuksesta jää odottamaan ledien hinnan laskua. Alkuun laitetaan ihan perinteisiä kattolamppuja, muttei panosteta juurikaan uusiin. Eteiseen laitetaan jo nyt epäsuoravalaistus led-nauhalla, koska eteisen poikki menee hankala iv-putkien kotelointi, joka varjostaisi muutoin pahasti. Kotelon pohjasta tulee muuta koteloa hieman leveämpi, jonka päälle liimataan kattoa kohti "osoittavat" led-nauhat. Valo heijastuu tasaisesti katon kautta koko eteiseen. Ainakin teoriassa. Nauhaa tulee 5 m ja se on luultavasti linkin mukainen. Kaiken kaikkiaan siis 72 W:lla yli 6000 lumenia valkoista valoa (miinus heijastuminen 50-70%). Tuo 6000 lm vastaisi noin kymmentä 60 W:n hehkulamppua. Heijastumisen jälkeenkin valoa pitäisi jäädä noin viiden hehkulampun verran. Ei pitäisi olla tavarat eteisessä hukassa hämäryyden takia. Skannattuun kuvaan paintattu suunnitelmani tilanteesta.


Myös muurari (Tuukan sanoin kuvailevasti Myyräri) on käynyt pyörähtämässä. Kurakaukalon seinä on noin 120 cm ja muurari oli onnistunut saamaan yhden seinän jo reilun sentin vinoon, jonka olisi jättänyt silleen, jollei Olli olisi huomauttanut asiasta. Sai onneksi kammettua seinän suoraksi. Vaatii vielä hanakulmien muurauksen, tasoituksen ja laatoituksen. Olli hoitaa itse myös lopun muurauksen. Sattuneista syistä.


Jonkin verran on vielä seiniä levyttämättä. Saati sitten kittaamatta ja maalaamatta/tapetoimatta. Levyt saadaan toivottavasti huomenna seinään ja sittenpähän mun ens viikon ohjelma on aika selvä. Aina, kun mahdollista kittaamaan. Onneksi Miia ja Elli tulevat keskiviikkona kylään, jolloin tulee hieman vaihtelua.

1 kommentti:

  1. Nythän homma alkaa muuttua mielenkiintoiseksi kun näistä kuvista pystyy jo hahmottamaan vaikka mitä :) Ei sanonut mitään nuo pelkät rakenteet meikäläiselle :D -Eve

    VastaaPoista