lauantai 23. huhtikuuta 2011

Linjalangat ja salaojat

Torstaina 21.4. Pertti oli tontilla apuna, kun määritettiin linjapukkeihin paikat linjalangoille. Pertillä oli sellainen hieno 70 000 e vempele, jolla sai sitten ne linjat vissiin millin tarkkuudella paikoilleen. Tilattiin myös kuorma salaojasoraa tontille tuotavaksi samalla, kun soratoimittaja menee lähistöllä sijaitsevaan kotiinsa.

Sähkäri oli käynyt aamulla paikalla toteamassa, ettei Ollin tekemä teline kelpaa sähkökaapille, vaan sitä varten pitää olla vielä erillinen lukittava kaappi. Sen teko olikin Ollin ohjelmassa pitkäperjantaina 22.4. Lasten Kajaanin mummi ja ukki tuli iltapäivällä suoraan tontille. Mummi katsoi lasten perään ja ukki auttoi pystyttämään sähkökaapin kaapin kolmen metrin korkeuteen, jolloin se on kutakuinkin sillä paikalla, jossa se sitten talon valmistuttakin on. Aikamoista säätämistä se on ollut, että sen saa sopivasti. Vaikka sähkölaitos velottaakin uusista kytkennöistä ja väliaikaisesta työmaasähkökaapista, niin olisi se ollut huomattavasti helpompi tapa. Väliaikaisen kaapin olisi saanut sijoittaa maan tasoon ja mihin vain, missä se ei olisi tiellä. Laitettiin myös linjalangat paikoilleen. Täytyy kyllä ihmetellä, miten ne narukerät oikein pitäisi avata, ettei langat olisi heti solmussa. Vaikka kerään oli merkitty start-tarralla aloituspää, meni langan selvittelyyn melkoisesti aikaa. Ei mulla villalankojen kanssa ole mitään ongelmia, ne keräytyvät oikein mukavasti auki... Taloon kaivetut vesiputket tuottivat myös hieman vaivaa. Ne oli otettu vähän liian varman päälle talon sisäpuolelle ja menivät jo kodinhoitohuoneen puolelle, vaikka niiden oikea ulostulo olisi talon ulkoseinän vierestä tekniseen tilaan. Vesiputket tulevat nyt sitten tekemään pienen kiepauksen kodinhoitohuoneen puolelta. Onneksi tämän hetkisestä maanpinnasta on vielä reilu metri talon tulevaan lattian tasoon, jolla matkalla voi korjata putkien ulostuloa.

Lauantaina 23.4. oli ensimmäinen kesäisen oloinen päivä, reilut viistoista astetta lämmintä. Miehet menivät jo aamusta tontille kaivamaan salaojia paikoilleen. Kaivinkoneella oli jo raapaistu ojan alut, mutta niihin piti vielä katsoa kallistukset kohdilleen ja lisäillä salaojasoraa sekä tietenkin itse salaojat. Tontti on kuiva ja talo sen korkeimmalla kohdalla, joten kosteus tuskin tulee olemaan siellä ongelmana, mutta kun jotain aletaan tehdä, niin se tehdään kunnolla. Salaojien "purku" oli alunperin suunniteltu talon vasemmalle takanurkalle (kylpyhuoneen nurkalle). Miehet olivat jo asemoineet talon etureunan salaojan ja olivat jatkamassa vasenta sivua takapihalle päin, kun tuli ongelmia. Autotalliin vievä lämmitysputki oli salaojan kohdalla niin pinnalla, että oikealla kallistuksella salaoja olisi mennyt suoraan sen lävitse. Lämmitysputkea ei ollut käytännössä mitään mahdollisuuksia alkaa kaivaa käsipelillä muuhun syvyyteen, joten salaojien suhteen piti tehdä muutoksia. Päätettiin ottaa talon vasen etunurkka (tekninen tila) salaojan alimmaksi kohdaksi ja johtaa siitä vedet autotallin salaojiin ja siitä kunnan ojaan. Kuten sanottu kuivalla, hyvin vettä läpäisevällä tontilla salaojien tehtävä on vähäinen, joten ne tuskin kuormittavat kunnan ojaa juurikaan.

Minä lähdin ennen viittä lasten ja mummin kanssa saunavuorolle. Kello on nyt todellisuudessa vähän yli yhdeksän illalla. Olli ja Ari ovat edelleen tontilla. Yksitoista tuntia taitaa olla jo täynnä... Toivottavasti tajuavat kohta lopettaa. Onneksi alkaa olla jo hämärää. Kuvia tulee jossain vaiheessa, kunhan kamera kotiutuu tontilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti